De Griekse filosofie is nog springlevend en kent wereldwijd navolging. Niet vreemd dus dat de bewustwording over milieu en leefomgeving in Athene al sinds enkele decennia heel gewoon is. De noodzaak tot recycling, veganisme and “zero waste” is onderdeel van het dagelijks leven. The Bos Athens geeft workshops over urban farming. Balkons en daken worden aangepakt en omgetoverd tot compacte tuinen met bloemen en fruitboompjes. Doe met ons mee en steek de handen uit de mouwen!
Gerelateerde berichten
Deze berg is niet alleen de bekendste in Griekenland waar 12 goden zich vroeger thuis voelden, maar tevens een massief gebergte met maar liefst 9 pieken hoger dan 2.600 meter. De trails zijn goed aangegeven en er zijn goede slaapgelegenheden onderweg. U gaat helemaal naar de top van deze mythische berg, de zogeheten “Throne of Zeus”.

Op heel veel plaatsen in Engeland kunt u een groen project naar keuze omarmen. Als groep gaat u een duurzame verbetering realiseren voor de lokale gemeenschap. Dat kan zijn, het planten of renoveren van een tuin bij een school of zelfs op de begraafplaats. Het project wordt in overleg nauwkeurig geselecteerd met de gemeente en u gaat onder begeleiding van specialisten het verschil maken. Velen zijn u al voorgegaan en de voldoening is enorm. Voor iedereen.

De Italiaanse pizza kent haar oorsprong in Napels. De allereerste pizza was de Pizza Marinara, een eenvoudig, maar voedzaam receptuur. Tomatensaus, knoflook, gedroogde oregano en – vooruit, doe eens gek – een paar blaadjes basilicum. De bodem bestaat uit meel, water, zout en gist. Niemand kijkt ervan op als u een pizza ’senza formaggio’ bestelt. Het is juist traditie. Een beetje zichzelf respecterende pizzeria is aangesloten bij L’Associazione Verace Pizza Napoletana en serveert dus de vegan oerversie. Maak er zelf eentje en ervaar het verbluffende resultaat.

Speciaal voor u opent een Grieks privé landhuis haar deuren. Een Griekse gastvrouw verwelkomt u hartelijk. Ze heeft ook haar vrienden uitgenodigd. U dineert met origineel familiebestek, waarvan sommige objecten meer dan 2000 jaar oud zijn. U proeft 4 verschillende wijnen, gerelateerd aan geschiedenis en zorgvuldig uitgekozen door een sommelier. U geniet van een imposant 6 Grieks gangen diner, samengesteld door een voedsel historicus/archeoloog. Na dit unieke diner is het tijd voor gedichten, muziek, verhalen en oude Griekse spelletjes. Enjoy!

In Portugal bieden wij het Re-Food programma aan. Voedsel wat overblijft in restaurants of na een evenement worden door deze instantie opgehaald. Door een dag onderdeel te zijn van dit vrijwilligersnetwerk, zorgt u er hoogstpersoonlijk voor dat geen voedsel wordt verspild en dat dit terecht komt bij mensen die het juist zo hard nodig hebben. Een impactvolle dagbesteding die u nooit meer vergeet!

Van de nood een deugd maken. Dat doen ze in het ongerepte Servië, waar een gastronomische historie hoog gehouden wordt. Tijdens Posno, de vastentijd voor Orthodoxen, is het traditie dat er uitsluitend plantaardig wordt gegeten. De Posno start acht weken voor Pasen. Dan worden maaltijden bereid met welluidende namen als ajvar, džuveč, posna sarma, posni burek en posna pogača. Deze roemruchte kooktraditie is een waar vegan feest. Als u het kunt uitspreken, kunt u deze heerlijkheden nu het hele jaar door bestellen.

De komedie Mamma Mia is gemaakt in Griekenland met in de hoofdrol Meryl Streep. Diverse scènes uit deze film kunnen op locatie worden nagespeeld. Bekijk de filmtrailer maar eens, de leukste scènes staan op u te wachten als u naar Griekenland komt. Grieks feestje met muziek van Abba.

Een geweldige Ierse traditie is een high-tea. In Dublin zijn er vele opties, maar onze favoriet is de ‘vegan afternoon tea’ in het Morrison Hotel. Met fantastisch uitzicht over de rivier Liffey, vlakbij de beroemde Ha’penny brug en de Temple Bar, geniet u van gezonde lokale producten die bij iedereen in de smaak vallen. Lekkere klassieke vegan scones, verse aardbeien, kokoslimoen cake, verrukkelijke vegan wraps en boterhammetjes. Geserveerd met onbeperkte koffie en thee (met soja of amandel melk).

In Heraklion vindt u schilderachtige traditionele dorpen, ongeëvenaarde culturele rijkdom met prachtige kusten en stranden…

Het sap van de berkenboom dient als basis voor vele gerechten. Het tappen van het sap is een bijzonderheid. Bezoek één van de gepassioneerde producenten in Riga. Ze maken diverse biologische sapjes die allemaal geproefd kunnen worden. Als het seizoen het toelaat, kunt u zelf aan de boom uw ‘saptas’ vullen. Puurder kunnen we het niet maken.

Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor de jongste bezoekers van Athene. De kinderen bootsen het leven na van de mythische godin Athena; patroonheilige van Athene, godin van de wijsheid, inspiratie, civilisatie, gerechtigheid en kunst. Een ervaren acteur zal onze kleine vrienden leren acteren met behulp van techniek en storytelling van het oude Griekse dagelijkse leven.

De laatste afbouwfase van Eco City Hamburg staat voor volgend jaar op de planning. Hier zullen kantoorgebouwen, hotels, windmolens en voetgangerspaden gebouwd worden. De hoge windmolens zullen naar schatting 10 procent van Hamburg in energie voorzien. Bouwbedrijven gebruiken solar water verwarmingssystemen en gerecycled materiaal. De nieuwste technieken worden gebruikt om het energieverbruik met 30 procent terug te dringen. In het oude ‘’Kesselhaus’’ aan de rand van Hafencity kunt u de complete maquette van Eco City Hamburg bekijken en met een architect de bouwplaatsen bezoeken.

Delphi wordt van oudsher beschouwd als het natuurlijke en spirituele centrum van de aarde. Het oraklische heiligdom van Apollo met haar bijzondere energie houdt bezoekers uit alle werelddelen nog steeds in haar greep. De oude Griekse geleerden kenden een enorme hang naar vernieuwing en deze waren dan ook briljant. Zoals Archimedes, maar ook priesteres Pythia behoorden tot die categorie. Ga zelf dit avontuur aan en laat u verrassen door de moderne versie van Pythia.

Struin rond door de Schotse Hooglanden en zoek heerlijke ingrediënten zoals bramen, netels en wilde knoflook. Samen met andere ‘foodies’ voelt u zich een echte Highlander. Onder begeleiding van een gerenommeerde chef-kok gaat u kokkerellen en bereidt u een overheerlijke lokale maaltijd. Een vegan haggis wordt volgens vaste Schotse rituelen geserveerd en daar hoort een traditionele “wee dram of whisky” bij.

Zuid Afrikaanse wijnen worden alom geroemd. Maak uw eigen vegan wijn door een bouquet aan geuren en smaken samen te stellen met een lokale sommelier. U vergaart meer kennis over welke druivensoorten wel en niet bij elkaar passen. Uw creatie wordt netjes gebotteld en is klaar om mee naar huis te nemen. Ter soepele afdronk van deze heugelijke gebeurtenis proeft u lokale wijnen gecombineerd met bijpassende vegan gerechten.