De Italiaanse pizza kent haar oorsprong in Napels. De allereerste pizza was de Pizza Marinara, een eenvoudig, maar voedzaam receptuur. Tomatensaus, knoflook, gedroogde oregano en – vooruit, doe eens gek – een paar blaadjes basilicum. De bodem bestaat uit meel, water, zout en gist. Niemand kijkt ervan op als u een pizza ’senza formaggio’ bestelt. Het is juist traditie. Een beetje zichzelf respecterende pizzeria is aangesloten bij L’Associazione Verace Pizza Napoletana en serveert dus de vegan oerversie. Maak er zelf eentje en ervaar het verbluffende resultaat.
Gerelateerde berichten
Creatief zijn ze, de designers in Tallinn. U kunt ze zelf ontmoeten. Zij vertellen hoe zij gebruikte materialen nieuw leven inblazen. Zoals het maken unieke kledingstukken van onder andere 40 jaar oude militaire tenten; moderne mode van materialen die anders weggegooid zouden worden. De ontwerpers staan u graag te woord en vertellen over hun motivaties en ideeën. Wellicht zit er iets voor u bij?

We trekken dwarsdoor historisch Amman, de hoofdstad van Jordanië voor een vegan gourmet toer. U wordt exclusief vergezeld door een topchef die u al wandelend de lekkerste dingen laat proeven op de leukste locaties. Met deze enthousiaste lokale kok ontdekt u de geheimen van de gastronomie: van specerijen tot aan het zelf leren maken van prachtige vegan gerechten uit het Midden-Oosten. U komt op culinaire plekken die nauwelijks bekend zijn. Een prachtervaring voor de echt foodies onder ons.

Het Amalfi kustgebied mag er zijn. Zon, lekker eten en gastvrije mensen aan een mooie blauwe zee of wilt u nog iets meer de rust opzoeken? Ga dan naar de Valley of the Mills, een onbekend en zelfs goed bewaard geheim. Uiteraard wordt er gewandeld samen met enthousiaste gidsen. Van Ravello tot Amalfi met veel afwisseling van prachtige natuurlandschappen. Voor de lunch serveren wij kakelverse olijfolie, tomaten, pasta en brood aangevuld met een goed glas heerlijke wijn op een lokale boerderij.

In Portugal bieden wij het Re-Food programma aan. Voedsel wat overblijft in restaurants of na een evenement worden door deze instantie opgehaald. Door een dag onderdeel te zijn van dit vrijwilligersnetwerk, zorgt u er hoogstpersoonlijk voor dat geen voedsel wordt verspild en dat dit terecht komt bij mensen die het juist zo hard nodig hebben. Een impactvolle dagbesteding die u nooit meer vergeet!

Met een educatief bezoek aan het Archeologisch Natuurpark van Vulci, het museum, de ruïnes van de stad en het Etruskisch-Romeinse necropolis van Ponte Rotto, zal u worden overdonderd door de prachtige historische betekenis die deze regio heeft. Maak kennis met het werk van de archeoloog, die u de kneepjes van het opgraven en haar methoden leert. Tevens worden technieken van grafische documentatie toegelicht, de studie van de vondsten en de methodes van conservering en restauratie. U krijgt een diploma mee naar huis!

Zuid Afrikaanse wijnen worden alom geroemd. Maak uw eigen vegan wijn door een bouquet aan geuren en smaken samen te stellen met een lokale sommelier. U vergaart meer kennis over welke druivensoorten wel en niet bij elkaar passen. Uw creatie wordt netjes gebotteld en is klaar om mee naar huis te nemen. Ter soepele afdronk van deze heugelijke gebeurtenis proeft u lokale wijnen gecombineerd met bijpassende vegan gerechten.

Een geweldige Ierse traditie is een high-tea. In Dublin zijn er vele opties, maar onze favoriet is de ‘vegan afternoon tea’ in het Morrison Hotel. Met fantastisch uitzicht over de rivier Liffey, vlakbij de beroemde Ha’penny brug en de Temple Bar, geniet u van gezonde lokale producten die bij iedereen in de smaak vallen. Lekkere klassieke vegan scones, verse aardbeien, kokoslimoen cake, verrukkelijke vegan wraps en boterhammetjes. Geserveerd met onbeperkte koffie en thee (met soja of amandel melk).

Italië is onbetwist de bakermat van de mode-industrie. Tijdens deze gedenkwaardige recycling workshop in Rome maakt u van plastic afval uw eigen mode ontwerp. Creativiteit is hierbij noodzakelijk. Maar ook vergt dit communicatie tussen teamleden, tijdbeheer, bruikbaarheid en aanpassing aan verandering. Een originele ervaring om een tastbaar doel te bereiken, met vaak verbluffende resultaten. Zo leuk!

Stap aan boord van dit vertederende driewielertje genaamd Ape en ontdek op een ludieke manier de Eeuwige Stad. Vroeger diende deze karretjes als transportmiddel voor fruit en graan vanaf het platteland naar de binnenstad. Tegenwoordig maakt u er de mooiste toers mee door Rome daar waar de auto’s niet kunnen komen. Net als in de films Roman Holiday en La Dolce Vita rijdt u romantisch naar het Vaticaan, langs de mooiste pleinen van de stad en over de bekende Via Appia.

Florence staat wereldwijd bekend als de bakermat van de renaissance…

Zo omschrijft de Napolitaan de schoonheid van deze historische stad. In de geboorteplaats van de pizza is veel te vinden op het gebied van gastronomie, kunst en cultuur. Zo herbergt Napels het oudste en nog steeds actieve operatheater van Europa. Napels heeft een eigen dialect, dat zover van het Italiaans afwijkt dat het eigenlijk een taal op zich is. Geniet van een historische wandeling door en onder de oude stad, wat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Een bezoek aan Capri Eiland met een scooter inclusief traditionele lunch is zeker een aanrader. Pompeï, ooit door lava en as bedolven, en de indrukwekkende Vesuvius liggen om de hoek en ontdekt u per 4×4. Er zijn verscheidene luchtvaartmaatschappijen die op Napels vliegen, dus tickets zijn niet duur. Zullen we?

In één van de vele smalle straatjes in het hart en historische centrum van Rome vindt u de Ferragamo winkel. Bij binnenkomst wordt u verwelkomd door de excentrieke manager, die een toelichting geeft op de geschiedenis van dit wereldberoemde merk. U krijgt heerlijke cocktails geserveerd en een prachtig geschenk tijdens deze interessante presentatie. U kunt producten met korting aanschaffen en eventueel personaliseren met uw eigen logo. Een unieke ervaring om de Italiaanse mode en hun goede kledingsmaak te proeven.

Deze fietstocht neemt u mee naar het eiland Sant’Erasmo, bekend als moestuin van Venetië en tevens het grootste eiland aan de lagune van Venetië. Hier komt het grootste deel groenten en fruit vandaan wat in Venetië wordt geconsumeerd, zoals de bekende paarse artisjok. Er zijn ruim 700 boeren die in deze streek telen. Er zijn hier ook zoveel verschillende soorten bloemen, waar grote kolonies bijen speciale honing van maken. Maar ook de wijn van dit eiland is beroemd, vanwege de uitzonderlijke groei van de druiven in de lagune. Het landschap is vlak, dus fietsen is heel eenvoudig en plezierig. U bewondert onderweg de skyline van Venetië en het eiland Burano, waarvan de huizen door de vele kleuren van elkaar te onderscheiden zijn. U hoeft maar aan te bellen en u wordt meteen binnen gevraagd om de heerlijke gerechten van de lokale bewoners te proeven.

Het sap van de berkenboom dient als basis voor vele gerechten. Het tappen van het sap is een bijzonderheid. Bezoek één van de gepassioneerde producenten in Riga. Ze maken diverse biologische sapjes die allemaal geproefd kunnen worden. Als het seizoen het toelaat, kunt u zelf aan de boom uw ‘saptas’ vullen. Puurder kunnen we het niet maken.

Rome heeft een schat aan kunstwerken en gebouwen opgeleverd