Jaarlijks wordt Vegfest georganiseerd in Vilnius. Elk jaar groeit het aanbod weer explosief; meer dan 100 Vegan ondernemers komen samen in deze kleine creatieve omgeving om een breed aanbod van producten te tonen. Van cosmetica tot keuken apparatuur. U kunt deelnemen aan een tal van workshops voor een maximale beleving.
Gerelateerde berichten
Vilnius staat bekend om haar meer dan 1200 middeleeuwse gebouwen, 48 kerken en is bovendien een toonaangevende groene stad in de regio.

Het blijft heerlijk, koken in de buitenlucht. Zo ook in het Lahemaa National Park nabij Tallinn. Verse vis met kruiden, een kampvuur en een overvloed aan lokale producten. Helpt u een handje mee?

Struin rond door de Schotse Hooglanden en zoek heerlijke ingrediënten zoals bramen, netels en wilde knoflook. Samen met andere ‘foodies’ voelt u zich een echte Highlander. Onder begeleiding van een gerenommeerde chef-kok gaat u kokkerellen en bereidt u een overheerlijke lokale maaltijd. Een vegan haggis wordt volgens vaste Schotse rituelen geserveerd en daar hoort een traditionele “wee dram of whisky” bij.

Het Aerodium nabij Riga in Letland is een vrije val simulator en de eerste verticale windtunnel in Oost-Europa. Het breekt alle regels van de zwaartekracht met behulp van de nieuwste technologieën (en warme kleding). Na een half uur voorbereiding, kunt u uw lol op als vliegend voorwerp.

Het sap van de berkenboom dient als basis voor vele gerechten. Het tappen van het sap is een bijzonderheid. Bezoek één van de gepassioneerde producenten in Riga. Ze maken diverse biologische sapjes die allemaal geproefd kunnen worden. Als het seizoen het toelaat, kunt u zelf aan de boom uw ‘saptas’ vullen. Puurder kunnen we het niet maken.

Creatief zijn ze, de designers in Tallinn. U kunt ze zelf ontmoeten. Zij vertellen hoe zij gebruikte materialen nieuw leven inblazen. Zoals het maken unieke kledingstukken van onder andere 40 jaar oude militaire tenten; moderne mode van materialen die anders weggegooid zouden worden. De ontwerpers staan u graag te woord en vertellen over hun motivaties en ideeën. Wellicht zit er iets voor u bij?

Dun bevolkt als Estland is, ervaart u de stilte van de ongerepte natuur. Het Somaa National Park (gelegen tussen Riga en Tallinn) biedt vele outdoor activiteiten. Maak met een bijl uw eigen kano uit een boomstronk, zoek een maaltijd in de natuur en kook boven een kampvuur. Even helemaal weg uit de dagelijkse drukte.

Van de nood een deugd maken. Dat doen ze in het ongerepte Servië, waar een gastronomische historie hoog gehouden wordt. Tijdens Posno, de vastentijd voor Orthodoxen, is het traditie dat er uitsluitend plantaardig wordt gegeten. De Posno start acht weken voor Pasen. Dan worden maaltijden bereid met welluidende namen als ajvar, džuveč, posna sarma, posni burek en posna pogača. Deze roemruchte kooktraditie is een waar vegan feest. Als u het kunt uitspreken, kunt u deze heerlijkheden nu het hele jaar door bestellen.

Een geweldige Ierse traditie is een high-tea. In Dublin zijn er vele opties, maar onze favoriet is de ‘vegan afternoon tea’ in het Morrison Hotel. Met fantastisch uitzicht over de rivier Liffey, vlakbij de beroemde Ha’penny brug en de Temple Bar, geniet u van gezonde lokale producten die bij iedereen in de smaak vallen. Lekkere klassieke vegan scones, verse aardbeien, kokoslimoen cake, verrukkelijke vegan wraps en boterhammetjes. Geserveerd met onbeperkte koffie en thee (met soja of amandel melk).

De oude industriële wijk van Tallinn ligt bij dicht bij het oude centrum en heet het Rotermanni kwartier, vernoemd naar Christian Abraham Rotermann. Het kwartier heeft een metamorfose ondergaan door urban ontwerpen te koppelen aan oude structuren. Bekijk de mix van ultramodern en industrieel tezamen met de jonge architecten. Lunch in de wijk is een aanrader!

Lekker scheuren zonder flitspalen. Dat kan op de bobsleebaan van Siguida nabij Riga. Snelheden van 110 km per uur worden gemakkelijk door u gehaald onder begeleiding van een pro. Een baan met 16 bochten levert G-krachten op die een kick geven. Overigens is dit een baan met een interessant verleden. Al in de laat 19e eeuw bouwde prins Kropotkin (wie kent ’m niet) op zijn landgoed een 900 meter lange baan. Heden ten dage is Siguida de trainingslocatie voor het Letse Olympische team. De baan is gastheer voor vele (inter)nationale wedstrijden elk seizoen. Als u de baan heel houdt tenminste.

Vergeet de dagelijkse beslommeringen, geniet van de afwisselende landschappen en ervaar de geest van deze 100 jaar oude trein. Onderweg organiseren wij workshops, bezoeken wijngaarden en maken we fietstochten. Wij stellen thematische reizen per trein opmaat samen.

We trekken dwarsdoor historisch Amman, de hoofdstad van Jordanië voor een vegan gourmet toer. U wordt exclusief vergezeld door een topchef die u al wandelend de lekkerste dingen laat proeven op de leukste locaties. Met deze enthousiaste lokale kok ontdekt u de geheimen van de gastronomie: van specerijen tot aan het zelf leren maken van prachtige vegan gerechten uit het Midden-Oosten. U komt op culinaire plekken die nauwelijks bekend zijn. Een prachtervaring voor de echt foodies onder ons.

De inwoners van Tel Aviv hebben hun stad met trots omgedoopt tot ‘vegan hoofdstad van de wereld’. De stad telt meer dan 400 veganistische horeca gelegenheden en is met haar traditionele Israëlische keuken van vers lokaal fruit en eigen geteelde groenten de gastronomische hemel voor veganisten. Wij introduceren een 3 uur durende vegan toer door Tel Aviv welke waarbij u verrukkelijk eten mag proeven. De unieke rondleiding start bij een eco-boutique vegan restaurant. Hierna ontdekt u te voet de hipste buurten en bezoekt u een vegan bakkerij en ijswinkel onder begeleiding van een gepassioneerde gids.

De Italiaanse pizza kent haar oorsprong in Napels. De allereerste pizza was de Pizza Marinara, een eenvoudig, maar voedzaam receptuur. Tomatensaus, knoflook, gedroogde oregano en – vooruit, doe eens gek – een paar blaadjes basilicum. De bodem bestaat uit meel, water, zout en gist. Niemand kijkt ervan op als u een pizza ’senza formaggio’ bestelt. Het is juist traditie. Een beetje zichzelf respecterende pizzeria is aangesloten bij L’Associazione Verace Pizza Napoletana en serveert dus de vegan oerversie. Maak er zelf eentje en ervaar het verbluffende resultaat.