Een geweldige Ierse traditie is een high-tea. In Dublin zijn er vele opties, maar onze favoriet is de ‘vegan afternoon tea’ in het Morrison Hotel. Met fantastisch uitzicht over de rivier Liffey, vlakbij de beroemde Ha’penny brug en de Temple Bar, geniet u van gezonde lokale producten die bij iedereen in de smaak vallen. Lekkere klassieke vegan scones, verse aardbeien, kokoslimoen cake, verrukkelijke vegan wraps en boterhammetjes. Geserveerd met onbeperkte koffie en thee (met soja of amandel melk).
Gerelateerde berichten
De Italiaanse pizza kent haar oorsprong in Napels. De allereerste pizza was de Pizza Marinara, een eenvoudig, maar voedzaam receptuur. Tomatensaus, knoflook, gedroogde oregano en – vooruit, doe eens gek – een paar blaadjes basilicum. De bodem bestaat uit meel, water, zout en gist. Niemand kijkt ervan op als u een pizza ’senza formaggio’ bestelt. Het is juist traditie. Een beetje zichzelf respecterende pizzeria is aangesloten bij L’Associazione Verace Pizza Napoletana en serveert dus de vegan oerversie. Maak er zelf eentje en ervaar het verbluffende resultaat.

Struin rond door de Schotse Hooglanden en zoek heerlijke ingrediënten zoals bramen, netels en wilde knoflook. Samen met andere ‘foodies’ voelt u zich een echte Highlander. Onder begeleiding van een gerenommeerde chef-kok gaat u kokkerellen en bereidt u een overheerlijke lokale maaltijd. Een vegan haggis wordt volgens vaste Schotse rituelen geserveerd en daar hoort een traditionele “wee dram of whisky” bij.

Het bestuur van IDEA bezocht van 2 t/m 5 november 2018 Dublin en Belfast. De IDEA bestuursreis is een jaarlijkse traditie als dankjewel voor de tomeloze inzet van bestuurders en als inhoudelijke impuls voor de vereniging.

De straten van Belfast zijn levendig en kleurrijk…

Creatief zijn ze, de designers in Tallinn. U kunt ze zelf ontmoeten. Zij vertellen hoe zij gebruikte materialen nieuw leven inblazen. Zoals het maken unieke kledingstukken van onder andere 40 jaar oude militaire tenten; moderne mode van materialen die anders weggegooid zouden worden. De ontwerpers staan u graag te woord en vertellen over hun motivaties en ideeën. Wellicht zit er iets voor u bij?

Er zijn in Cork tal van geweldige accommodaties waar u uit kunt kiezen…

We trekken dwarsdoor historisch Amman, de hoofdstad van Jordanië voor een vegan gourmet toer. U wordt exclusief vergezeld door een topchef die u al wandelend de lekkerste dingen laat proeven op de leukste locaties. Met deze enthousiaste lokale kok ontdekt u de geheimen van de gastronomie: van specerijen tot aan het zelf leren maken van prachtige vegan gerechten uit het Midden-Oosten. U komt op culinaire plekken die nauwelijks bekend zijn. Een prachtervaring voor de echt foodies onder ons.

Ballywalter Estate is een particulier landhuis met een grote ommuurde tuin. De eigenaren zijn Lord en Lady Dunleath. Het prachtige huis leent zich uitstekend voor zakelijke retraites van kleinere groepen tot maximaal 20 personen voor privévergaderingen, diners en overnachtingen. Het complex ligt ten zuiden van Belfast en biedt intimiteit en exclusiviteit. Lord en Lady Dunleath nodigen u graag uit voor een gezamenlijk diner. Als uw gasten op zoek zijn naar iets speciaals in de pauzes, waarom dan niet op pad om te foerageren over het landgoed onder de deskundige begeleiding van Lady Dunleath. Zij is voedselhistorica en heeft enorm veel kennis over alle eetbare dingen uit de natuur. Of gaat u liever op pad met Lord Dunleath? Hij helpt u graag met het fotograferen van de mooiste dieren en planten op het landgoed, afhankelijk van het jaargetijde.

De fatbike is vet, stoer en rijdt met veel gemak over alles heen waar je normaal als fiets toch echt even af moet stappen. Met dit ijzeren paard fietst u met gemak door het dramatische landschap van het oosten van Ierland met stranden, bossen, moerassen en besneeuwde bergen. Het is de meest duurzame manier de County Wicklow Bergen te ontdekken. U luncht op de Powerscourt Distilleerderij waar u tevens een rondleiding krijgt door de prachtige tuinen. Het land wat hoort bij Powerscourt heeft een enorm rijke historie waar onder andere de lokale clans O’Toole, O’Byrne en Sir Richard Wingfield een hoofdrol speelden en waar vroeger eer en vrede de norm was.

Ontmoet Oonagh en haar team aan de westkust van Ierland. Aan u de schone taak alle ingrediënten in de natuur voor de lunch te vinden en te selecteren. U wandelt door bossen, over uitgestrekte weides en een deel van de kust. Zorg ervoor dat uw mandje gevuld is met de juiste dingen, want u gaat uw lunch in een pop up restaurant helemaal zelf klaar maken. Vergeet onderweg niet te proeven van hetgeen u plukt.

Coasteering is een snel groeiende sport en een fantastische manier om de beroemde kust van Ierland te beleven. Het betreft veel klimmen, klif springen en zwemmen. Deze activiteiten worden afgestemd op uw vermogen en wensen. Op het terrein van Ballywalter House trakteren Lord & Lady Dunleath u na afloop op een fantastische lunch in hun serre.

De Griekse filosofie is nog springlevend en kent wereldwijd navolging. Niet vreemd dus dat de bewustwording over milieu en leefomgeving in Athene al sinds enkele decennia heel gewoon is. De noodzaak tot recycling, veganisme and “zero waste” is onderdeel van het dagelijks leven. The Bos Athens geeft workshops over urban farming. Balkons en daken worden aangepakt en omgetoverd tot compacte tuinen met bloemen en fruitboompjes. Doe met ons mee en steek de handen uit de mouwen!

Kom naar Donegal, het woest aantrekkelijk noordwesten van Ierland en thuishaven van de originele Ierse tweed-wevers sinds 1866. Na het ontbijt, in de luxe omgeving van Lough Eske Castle, maakt u kennis met meester kleermakers. Uw maten worden vakkundig gemeten. Daarna mag u zelf Ierse Tweed maken bij de traditionele wevers van Donegal. Bij terugkomst op uw hotelkamer ligt uw perfect getailleerde jasje klaar. Op naar het gala diner!

Dublin heeft alles in huis…

Van de nood een deugd maken. Dat doen ze in het ongerepte Servië, waar een gastronomische historie hoog gehouden wordt. Tijdens Posno, de vastentijd voor Orthodoxen, is het traditie dat er uitsluitend plantaardig wordt gegeten. De Posno start acht weken voor Pasen. Dan worden maaltijden bereid met welluidende namen als ajvar, džuveč, posna sarma, posni burek en posna pogača. Deze roemruchte kooktraditie is een waar vegan feest. Als u het kunt uitspreken, kunt u deze heerlijkheden nu het hele jaar door bestellen.