Scroll Top

Top architectuur in Tirana

Tirana transformeert in hoog tempo. Internationale architectenbureaus werken aan bijzondere projecten. Daarbij maken zij gebruik van lokaal talent. Ook Nederlandse architecten timmeren stevig aan de weg. Drie geweldige ontwikkelingen zijn hiervan het gevolg:

 

Nieuw Nationaal Theater

Het nieuwe Nationale Theater van Albanië, ontworpen door niemand minder dan BIG- Bjarke Ingels Group en Theatre Projects, is een 3-in-1 culturele locatie die is toegesneden op de theater- en uitvoerende kunstscene van Tirana. De nieuwe culturele ruimte, zoals het Bjarke Ingels het omschrijft, gaat het bestaande theater vervangen.

Het nieuwe theater komt in het culturele en administratieve hart van het centrum van Tirana, grenzend aan het iconische Skanderbeg-plein, de Nationale Opera en de National Art Gallery. Het ontwerp bestaat uit drie nieuwe indoor-performance-ruimtes, een amfitheater op het dak en een overdekte openbare ruimte onder het gebouw. Het prismavormige volume wordt gecomprimeerd en opgetild in het midden, waardoor verbindingen en openbare pleinen aan beide zijden van het theater op straatniveau worden gecreëerd.

 

Project Downtown One

In de Albanese hoofdstad zijn de bouwwerkzaamheden begonnen van DownTown One. De woontoren telt 37 verdiepingen en is met een hoogte van bijna 140 meter het hoogste gebouw van stad en omgeving. De kantoren en woningen hebben verschillende terrassen, dieptes en uitkragingen. Samen zorgen ze voor een gevel met een bijzonder reliëf, waarin de geografische hoogtekaart van Albanië te herkennen is. In deze kaart representeert elke woning een dorp of stad van Albanië.

 

Piramide van Tirana

In het centrum van de stad Tirana staat een omstreden piramide. Het gebouw was in eerste instantie gewijd aan Enver Hoxha, leider van het communistisch Albanië en diende als museum. Na de val van het communism in 1991 werd het gebouw gebruikt voor verschillende doeleinden: van nachtclub tot NATO basis. Gedurende het laatste jaar riepen ontwikkelaars op tot de sloop van Tirana’s piramide. Dat zorgde voor ontzetting bij architecten en het grotere publiek.

In plaats van het unieke monument af te breken wordt het silhouette behouden en het gebouw meer toegankelijk gemaakt. In het verleden waren er plannen er een theater in te huisvesten, maar dit is nooit van de grond gekomen en heeft ertoe geleid dat het fantastische gebouw in verval is geraakt. Het is een symbool voor vele Albaniërs. Voor de oudere generatie is het een belangrijke herinnering. Voor de jongere generatie staat het symbool voor broodnodige vernieuwing.

Het Nederlandse architecten bureau MVRDV heeft officieel onthuld dat de piramide getransformeerd wordt in een groot groen, technologisch en educatief centrum open voor publiek. Naast het natuurlijk daglicht wordt er een tuin in het atrium aangelegd met een rooftop; een nieuwe hangout spot voor jongeren. Pop up winkels en tijdelijke tentoonstellingen maken het geheel af.

Courtesy vermeldingen (tekst en beeld); ook voor als u nog meer wilt lezen hierover:

Stedebouwarchitectuur.nl
mvrdv.nl
inhabitat.com

Gerelateerde berichten