Scroll Top

Begaafd Bakoe

Bakoe is de hoofdstad van Azerbeidzjan en tevens de grootste stad aan de Kaspische Zee en zelfs van de gehele Kaukasus. Er wonen ongeveer 2 miljoen mensen. De stad ligt 28 meter onder de zeespiegel en dat is een unicum. De oude binnenstad staat op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Het uitgaansleven behoort volgens de Lonely Planet tot de toptien van de wereld. Steeds meer mensen ontdekken deze bijzondere bestemming. Ook zakelijk wordt er stevig aan de weg getimmerd: Bakoe is gastheer van het EK voetbal in 2020. Het klimaat kenmerkt zich door warme, aangenaam droge zomers en koude winters.

Mysteries van de oude stad

De ‘Ichari Shahar’ (letterlijk: binnenstad) ademt de sfeer van eeuwenoude handel. Gewapend met een vragenlijst en een stadsplattegrond wandelt u door de stad en bezoekt u vele winkeltjes. U ziet pronkstukken uit het verleden, zoals Maiden’s Tower en de Shirvanshah Palace. In 1991 is Azerbeidjan zelfstandig geworden en sindsdien behoorlijk gemoderniseerd. Trendy barretjes en restaurantjes zijn het gevolg.

Beetje aanmodderen

Moddervulkanen zijn heel gewoon in Azerbeidzjan, in de zee en op het land tellen we er ruim 350. Geen plek op aarde heeft er meer. De vulkanen zijn verantwoordelijk voor de natuurlijke rijkdommen van het land: olie en gas. Mineraalrijk modder levert spectaculaire landschapsbeelden op met unieke planten en diersoorten. Een lust voor het oog (en de huid) van de natuurliefhebber.

Erop of eronder in de Kaspische zee

De Kaspische Zee, een zee of een meer? Zeker is dat deze door land ingekaderde watermassa de grootste op aarde is. De oude bewoners van de kust zien de Kaspische Zee als een oceaan, waarschijnlijk vanwege haar zout en schijnbare grenzeloosheid.
 Vaar met een gecaterde zeilboot de baai rond en geniet van het prachtige uitzicht op de stad.

Dansen tot je er bij neervalt

Volksdansen is eeuwenoud en vereeuwigd in rotstekeningen op de Gobustan rots. De Azeri dansten ritueel voordat de jacht begon. Vanaf het begin van de middeleeuwen zijn meer soorten volksdansen ontstaan. Azerbeidzjaanse dansers zijn zeer kleurrijk en verwerken thema’s als arbeid, ceremonies, heldendom, sport, chorus spel (zoals Yalli en Halay) in de dans. Leer volksdansen onder begeleiding van een professionele lokale danser.

Dolma’s, wijn en gezelligheid

Azerbeidzjaanse wijn wordt geproduceerd in verschillende regio’s. Het bewijs van wijnproductie in ver vervlogen tijden (2.000 voor Christus) is geleverd door archeologen tijdens opgravingen van nederzettingen in Kultapa, Garabhaglar en Galajig. Ook culinair doet dit land aardig mee: wie kent niet de dolma, plov (rijst met saffraan) en pilaff? Neem een kookles bij de lokale bevolking thuis en geniet van de hartverwarmende gastvrijheid. De maaltijd wordt afgesloten met de nationale drank van Azerbeidzjan, zwarte thee.

Related Posts